Debatt

Sjukhuset behöver vara öppet

Debatt Artikeln publicerades

Insändarraderna fylls av arga och rädda invånare som med förtvivlan vittnar om hur ovärdigt det är att vår akut inte har öppet dygnet runt.

Det är bara tur att ingen människa dött än så länge. Kommunistiska Partiet menar att det är ovärdigt att inte ha ett helt sjukhus. Vi menar att det skapar en osäkerhet och rädsla att leva i vår stad. Ett fullt öppet sjukhus som kan vårda oss är ett måste för att vi skall känna oss trygga.

I moderaternas Trelleborg är valfriheten viktigare än att det finns ett helt sjukhus. Men vi kan utan att vara läkare meddela att även moderater kan bli akut och allvarligt sjuka och att det kan hända sent på kvällen. Bara genom att se till sig själv och sina nära och kära borde det vara logiskt att kräva att vårt sjukhus öppnas fullt igen. Men eftersom Bingsgård gillar hamnutbyggnaden undrar i alla fall vi hur han tänker om det sker en olycka på kvällstid. Eller skall vi stänga färjorna klockan åtta? Där finns stora maskiner och hanteras mycket människor och farligt gods. Klart finns det en risk för olyckor!

Sjukvården i Skåne fungerar inte längre och svaret vi får från de styrande är att det inte behövs mer pengar; det går att lösa med effektivisering och omstrukturering. Inget kan vara mer fel. Inte för att jag ser fram emot de hundratusentals dörrknackningarna politikerna som styr detta landet ska göra inför valet men jag hoppas att de lyckas i alla fall se hälften av verkligheten.

För verklighetens köp-och-sälj-mentalitet som de styrande politikerna infört i vården är katastrofal. Budget går före våra behov. Sjuka som läggs in i slutet av året har otur för då finns det mindre plats och mindre personal för att pengarna är slut. Avdelningar stängs och anställningsstopp har införts.

Vi i Kommunistiska Partiet menar att behoven ska styra, inte budgeten. Som lokalpolitiker i denna stad borde vårt sjukhus öppettider vara en fråga att arbeta med varje dag tills beslutet rivs upp. Tyvärr är det väldigt tyst. Moderaterna är nöjda, men oppositionen säger sig vilja slåss för vårt sjukhus. Vi hoppas att Socialdemokraterna står för sitt tal om att öppna sjukhuset igen vid en seger i valet i september. Den som lever får se, men vi tillåter oss vara skeptiska. För vi var många som hoppades på löftet om att A-kassan skulle tillbaka till 90 procent.

Vi kommer i alla fall inte glömma eller släppa frågan om att vår stad skall ha ett helt sjukhus. Ett sjukhus som är öppet dygnets alla timmar och med kunskap och kapacitet att vårda alla trelleborgare lika och bra oavsett storlek på plånbok. Vill de rika ha valfrihet att välja sjukhus kan de börja med att välja att betala det själva.