Annons

Region Skånes sjukvård är i kris!

Lägg ner landstingen och förstatliga sjukvården med en statlig myndighet direkt under regeringen med den högsta kompetens som krävs, bästa läkarna och bästa experterna på ekonomi och budgetfrågor samt verksamhetsstyrning. Detta föreslår Inga-Britt Ahlenius tidigare generaldirektör och chef för Riksrevisionsverket.
Publicerad 10 juli 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I denna sjukvårdsväska för brandmän ingår bland annat syrgas, men den får brandmännen i Skåne inte längre använda.
I denna sjukvårdsväska för brandmän ingår bland annat syrgas, men den får brandmännen i Skåne inte längre använda.Foto: Pontus Lundahl/TT

De senaste tokigheterna från Region Skåne bevisar nödvändigheten av omfattande reformer för att ge medborgarna lika vård oavsett var i riket vi är bosatta.

Region Skåne har i maj 2018 beslutat förbjuda Räddningstjänsten i Trelleborg att rädda liv med syrgas när de är först på plats i väntan på ambulans så kallat IVPA-larm utan tvingas vänta, vanligtvis 15 minuter på ambulans med medicinskt utbildad personal. Enligt Skånes hälso- och sjukvårdsstrateg Joanna Linde är anledningen att det finns vissa patientkategorier där det kan bli farligt med för mycket syrgas och därför skall Räddningstjänsten inriktas på hjärt-lungräddning och får inte hjälpa, de som drabbats av allergiska reaktioner, hjärtstopp eller rökskador, med syrgas. Trots att räddningspersonalen i Trelleborg har kunskap och kompetens att mäta patientens syrehalt och ge rätt dosering blir det inget undantag utan alla Skånes kommuner skall behandlas lika.

Annons

Att rädda liv med syrgas går bra i större delen av Sverige men förbjuds i Skåne och därmed ges skåningarna sämre kvalité i vården. För trelleborgarna är kvalitetsförsämringen en fortsättning på nedmonteringen akutvård, palliativa med mera vid lasarettet och visar på att Region Skåne inte har tillräcklig kompetens för att driva sjukvårdsverksamhet.

I Trelleborg har antalet IVPA ökat kraftigt från 42 stycken 2011 till 162 stycken 2017. Ökningen accelererade 2013 när regionledningen flyttade en dygnet-runt-ambulans från Trelleborg till Skurup. Att därmed ta bort medicinskt utbildad personal och nu förbjuda räddningspersonalen att ge syrgas i stället för att ge tillbaka ambulansen är ett slag i ansiktet på trelleborgarna. Dessutom förbjuds därmed brandmännen rädda sina egna kolleger som blivit rökskadade, vilket är omdömeslöst av regionen. Socialstyrelsen har tagit in en bestämmelse om att räddningstjänst får ge syrgas, men detta sätter regionen sig över.

Vilken högre kompetens än andra har Region Skåne?

Bertil Larsson, Söderslättspartiet

Ledamot i Trelleborg kommuns räddningsutskott

Annons
Annons
Annons
Annons