Annons

Personalen är Försvarsmaktens viktigaste resurs

Övergången från allmän värnplikt till frivillighet är en av huvuddelarna i bygget av det nya försvaret.
Debatt • Publicerad 8 mars 2013

2012 var det andra året den frivilliga militära utbildningen (GMU) genomfördes, och i dagarna får vi en bild av hur Försvarsmaktens arbete med rekryteringen gått under året. Vi väntar oss både goda och mindre goda nyheter.

Försvarets personalförsörjning berör hela samhället och Försvarsmakten blir nu sannolikt Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Det skapar stora möjligheter för tusentals ungdomar att få jobb och arbetslivserfarenhet i en tid när ungdomsarbetslösheten är stor.

Annons

Därför är det också glädjande att det är så många som söker sig till GMU. Förra året inkom cirka 20 000 ansökningar till cirka 3 000 platser i den grundläggande militära utbildningen. Samtidigt är det många som inte fullföljer hela antagningsprocessen och slutligen genomför utbildningen. En ny studie från Försvarshögskolan pekar på att vissa avhopp hade kunnat undvikas genom bättre information till dem som intresserar sig för att jobba i Försvarsmakten. Här har myndigheten ett ansvar. Regeringen har också gett Totalförsvarets forskningsinstitut i uppdrag studera rekryteringen av militär personal. Därmed får vi en tydligare bild av antagningen och den grundläggande militära utbildningen, utifrån erfarenheterna så här långt.

Det mesta talar för att Försvarsmakten når sina mål avseende kontinuerligt tjänstgörande soldater. Under förra året kom den sista delen av lagstiftningen på plats för den största kategorin soldater, de som ska tjänstgöra tidvis i försvaret och ha sin huvudsakliga sysselsättning i det civila. Vid halvårsskiftet hade Försvarsmakten över 4 000 så kallade interimskontrakt. Myndigheten jobbar nu med att permanenta dessa kontrakt men siffrorna visar att det återstår en del arbete för att nå målen.

För att behålla gruppbefäl soldater och sjömän över hela anställningstiden måste Försvarsmakten vara en attraktiv och modern arbetsgivare. På regeringens uppdrag ska Försvarsmakten den 1 mars redovisa hur man arbetar just med attraktionsskapande åtgärder som till exempel sociala villkor, meritvärdering och användandet av premier som incitament. Här vilar också ett ansvar på övriga samhället att medverka till goda förutsättningar när det gäller boenden, utbildning och annan service.

Det är först under 2013 som utbildning sker från grunden helt i det nya systemet. Det är därmed för tidigt att utvärdera eller dra några slutsatser av systemet i sin helhet. Av vad vi hittills har sett är mycket positivt men vi är samtidigt ödmjuk inför eventuella behov av justeringar.

När vi besöker förband runt om i landet träffat vi entusiastiska unga människor som trivs i försvaret. En del kommer direkt från gymnasiet. Andra har en akademisk bakgrund eller färdiga yrkesutbildningar men vill testa något nytt och spännande. Vi träffar hängivna befäl som konstaterar att dagens förband är de bästa i modern tid. Med professionell personal på alla nivåer får vi förband med hög kvalitet och hög tillgänglighet.

Personalen är Försvarsmaktens viktigaste resurs och det vill vi att varje rekryt och medarbetare ska känna.

Karin Enström (M)

försvarsminister

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot i försvarsutskottet

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons