Debatt

Omedelbara åtgärder krävs för att förbättra lärarnas arbetsmiljö

Katarina Jönsson ,
Lärarlönerna har länge släpat efter andra akademikerlöner, konstaterar Katarina Jönsson, ordförande Lärarförbundet Trelleborg.
Foto:ERIK G SVENSSON
Lärarlönerna har länge släpat efter andra akademikerlöner, konstaterar Katarina Jönsson, ordförande Lärarförbundet Trelleborg.

Trelleborgs kommun hamnar i år på plats 66 och tappar därmed sin tidigare topplaceringen i Lärarförbundets årliga rankning Bästa skolkommun.

Det betyder tyvärr att vi tappar 29 placeringar från förra året. Dock visar rankingen att vi i Trelleborg står oss bra i jämförelse med andra kommuner och att vi har en skola att vara stolta över.

Särskilt stolta är vi i Lärarförbundet att vi höjt oss vad det gäller andelen utbildade lärare samt lärartäthet.

Men det här gör inte att Trelleborgs kommun kan luta sig tillbaka och känna sig nöjda. Bristen på behöriga lärare växer över hela landet och konkurrensen om de bästa lärarna är stenhård. Ska vi fortsätta att hamna på goda placeringar i Bästa skolkommun nästa år är det viktigt att Trelleborg kan konkurrera med bra lärarlöner och en bra arbetsmiljö.

Lärarförbundet i Trelleborg ser med stor oro på framför allt två punkter. I kategorin friska lärare placerar Trelleborgs kommun sig på plats 262 av 290 vilket är ett alarmerande resultat. Vi kan konstatera att vi sjunker för tredje året i rad. Lärarförbundet ser att det krävs omedelbara åtgärder för att förbättra lärarnas arbetsmiljö.

Den andra kategorin är lärarlöner. Lärare måste ges konkurrenskraftiga löner. Lärarlönerna har länge släpat efter andra akademikerlöner. Trelleborgs kommun tappar i år 37 placeringar vad det gäller lärarnas löner, det håller inte om Trelleborg ska fortsätta att vara en attraktiv skolarbetsgivare. I lärarbristens spår slåss kommunerna om de behöriga lärare som finns. Därför måste politikerna här i Trelleborg ge våra skolledare möjlighet att erbjuda bra löner för att behålla och rekrytera behöriga lärare.

Vi ser fram emot att tillsammans med Trelleborgs kommun jobba för en topp tio placering nästa år.