Annons

Medborgarförslag: Fristadsförfattare – för demokrati och kultur

För snart sex år sedan skrev jag ett medborgarförslag om att Trelleborg skulle bli fristad för en förföljd journalist, författare eller konstnär från ett annat land.
Publicerad 1 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi har alla ett ansvar att visa vårt stöd för dem som kämpar för demokratins principer, på hemmaplan och utomlands, menar Lars Hemzelius (SÖS).
Vi har alla ett ansvar att visa vårt stöd för dem som kämpar för demokratins principer, på hemmaplan och utomlands, menar Lars Hemzelius (SÖS).Foto: Naina Helén Jåma/TT

Väntan på kommunfullmäktiges ställningstagande blev lång. Först vid mötet den 23 september i år avgjordes frågan. Och då hade förslaget, trots mina protester, lagts som punkt 31 vid obestämd tidpunkt, liksom för att förvissa sig om att undertecknad inte skulle komma och tala för saken.

Utgången var hursomhelst tämligen given. Den nuvarande blåbruna majoriteten var som väntat inte villig att hålla yttrandefrihetens fana högt. Vi ser andra prov på detta i Sverigedemokraternas skyltfönster, Sölvesborg, där politikerna förbjudit regnbågsflaggan och haft synpunkter på vad som är ett acceptabelt kulturutbud. Vi har ju dessutom sett att Moderater, Sverigedemokrater och Kristdemokraters tvärtom är villiga att betala miljoner i utköpspengar för att bli av med en person som använt sin yttrandefrihet, det vill säga kommunen kommunikationschef.

Annons

I Sverige är yttrandefriheten än så länge bara under attack, men i andra länder dör journalister och författare för att de utnyttjar denna mänskliga rättighet. I Sverigedemokraternas favoritland, Ungern, är den fria informationsspridningen hotad. Vi har alla ett ansvar att visa vårt stöd för dem som kämpar för demokratins principer, på hemmaplan och utomlands. Trelleborgs invånare kunde göra detta genom att kommunen i solidaritetens namn gav en journalist, författare eller dramatiker en fristad i två år.

Men, med hänvisning till kostnaderna, tog den blåbruna majoriteten inte chansen att ge denna injektion till stadens kulturliv. Och för att fullborda bilden av Trelleborg som en inåtvänd och inskränkt kommun passade majoriteten också på att, vid mötet den 23 september, besluta om utträde ur det europeiska nätverket för städer mot rasism. Även här med indirekt hänvisning till kostnader.

Det är märkligt att omsorgen om den kommunala ekonomin inte sträcker sig till de egna skyhöga arvodena, som för nämndsordförandena betalas ut under fem år. Ett år efter mandatperioden, således.

Trelleborg förtjänar bättre!

Lars Hemzelius (SÖS)

fritids- och kulturnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons