Debatt

M som i miljö?

Debatt Artikeln publicerades
Emil Samnegård (MP) har reagerat på ett uttalande av Mikael Rubin (M).
Foto: Johan Nilsson/TT
Emil Samnegård (MP) har reagerat på ett uttalande av Mikael Rubin (M).

Miljö och klimat är viktigt. Ja, till och med så viktigt att det ska överordnas alla andra politiska frågor. Det tycker både Moderaterna och Miljöpartiet i Trelleborg.

Vänta, tänker säkert du som läser. Att Miljöpartiet bryr sig om miljön vet vi redan, men att Mikael Rubins Moderaterna skulle prioritera miljö och klimat, framför allt annat, det känns som fake news. Det kan väl inte vara sant?

Men bevis finns. I SVT:s valkompass, som fortfarande är sökbar på nätet, fick partierna ta ställning till en rad frågor. `Att värna om miljö och klimat ska överordnas alla andra politiska frågor´, var en fråga som både M och MP gav största tummen upp för. Något Mikael Rubin själv lyfte upp i ett debattinlägg i TA innan valet. Bra tänker miljövännen, vi behöver politiska ledare som står upp för miljön. Men vänta nu, vad var det som stod i Trelleborgs Allehanda förra veckan?

Du som läsare kanske minns att Mikael Rubin svarade en reporter att han ”tycker att det är väldigt rimligt” att uppmana kommunens anställda att välja inrikesflyget framför tåget till Stockholm och Göteborg. Det var ju dessutom han själv som kommit med förslaget. En inrikesresa med flyg har ett klimatavtryck som är 40 000 gånger högre än tåget. Detta rimmar illa med miljöambitionerna. Men det slutar inte där.

På nästa kommunfullmäktige ska kommunens inriktningsmål för 2020-2023 klubbas. Ett av politikens mest centrala beslut för kommunens framtida utveckling. 2010-2014 års moderatledda femklöver och 2014-2018 års socialdemokratledda kvartett hade båda mål om hållbarhetsfrågor på sin lista av inriktningsmål. Moderaternas nya förslag har tyvärr helt slopat miljö och hållbarhet.

Hur ska då Moderaterna leva upp till det de sa innan valet? Kanske tar de tag i frågan i den kommande budgeten. Miljöpartiet lade fram många gröna förslag i sin budget för år 2019 som Moderaterna röstade bort. Moderaterna valde i stället den budget som satsade minst på bildningsförvaltning och socialförvaltning. I den efterföljande debatten har de understrukit att det var en ”teknisk budget” de röstade igenom.

Nu ska en ny budget tas och denna gång kan Moderaterna inte försöka gömma sig bakom tjänstemännen inom kommunledningsförvaltningen. Om vi sabbar miljö och klimat då går allt annat åt skogen också. Hur långt ifrån hamnar det moderatledda styret från det Moderaterna sa till väljarna innan valet, att värna miljö och klimat ska överordnas allt annat?

Emil Samnegård

gruppledare för Miljöpartiet de Gröna i Trelleborg