Debatt

LO slåss mot väderkvarnar

Erik Hultgren ,
Av Sveriges tio största skolkoncerner är det inte en enda som ägs till fullo av riskkapitalister, skriver Erik Hultgren , Svenskt näringsliv i ett inlägg om vinster i välfärden.
Foto:Jonas Ekströmer/TT
Av Sveriges tio största skolkoncerner är det inte en enda som ägs till fullo av riskkapitalister, skriver Erik Hultgren , Svenskt näringsliv i ett inlägg om vinster i välfärden.

Sveriges bästa skola skulle kunna förbjudas om regeringen får igenom sin vinstbegränsning i välfärden. Det är innebörden i det förslag som har tagits fram, och som LO försvarar i sin replik till mig (den 4 oktober).

För kvalité spelar ingen roll i detta förslag, och att de privata skolorna uppvisar goda resultat i olika undersökningar och enkäter blir då irrelevant. Inte heller blir det intressant att otaliga föräldrar, elever och lärare har valt privata skolor och är nöjda med den kvalité som de har fått. Många förstår nog inte att just deras skola nu hotas av förbud, och LO fortsätter att göra sitt bästa för att sprida dimridåer om effekterna av en vinstbegränsning.

LO hävdar exempelvis att enbart de skolor som har maximal vinst som mål kommer att påverkas. Det är helt fel. Revisionsbolaget PWC har, på vårt uppdrag, undersökt vad förslaget skulle få för konsekvenser. Deras analys visar att de flesta skolor skulle tvingas lägga ned, då de inte längre kan drivas på ett ansvarsfullt sätt. Regeringens förslag innebär nämligen att de flesta skolor förbjuds att lägga undan mer än en spottstyver till framtida investeringar eller till att bygga upp en buffert. Minsta extrautgift skulle då riskera att innebära konkurs.

Förslaget är så illa att regeringen, efter mycket kritik, kände sig tvungen att undanta ideella föreningar, trots att dessa inte kan ta ut en enda krona i vinst. Om inte ens ideella föreningar klarar av att leva upp till denna så kallade ”vinstbegränsning”, vem kan då göra det?

LO hävdar också att det enbart är de stora riskkapitalbolagen som har gynnats av dagens system, och att det är de som ska bort. Men av Sveriges tio största skolkoncerner är det inte en enda som ägs till fullo av riskkapitalister. Enbart Engelska skolan har ett riskkapitalbolag som en, av flera, ägare. Det är samtidigt en av Sveriges mest populära skolor, både bland föräldrar och lärare. LO slåss mot väderkvarnar.

Varför sprider ni dessa felaktigheter i debatten? Om LO vill förbjuda den valfrihet som många föräldrar och elever tycker så mycket om, så borde ni säga det rakt ut.