Debatt

Låt staten överta ansvaret och avskaffa friskolorna

Debatt Artikeln publicerades

När Alliansen säger satsning vet varje medborgare med självbevarelsedrift att nedskärningar är på gång.

Vi har hört det om sjukvården och om järnvägen. Vi satsar säger alliansen, men verkligheten blir en annan. Med Moderaterna och Alliansen gäller ett tvärtomspråk. Satsa betyder nerdragning, krig betyder fred och minskad arbetslöshet betyder fler arbetslösa.

Nu är det major Björklunds tur att satsa på skolan. Visst behövs det satsas på skolan och ungdomen, samhällets framtid. För verkligheten i skolan talar om segregation, lärarlösa lektioner, försämrade elevresultat och skolkonkurser bredvid miljarder i vinster till andra bolag.

Björklund är ansvarig minister och skall naturligtvis anklagas för att situationen är som den är. Men vi får inte glömma bakgrunden till skolkrisen; Göran Perssons (s) kommunalisering 1989 och friskolesystemets införande av Carl Bildt regering 1992. Detta tillsammans med Björklunds kadaver och katederundervisning är orsakerna till att den svenska en gång någorlunda enhetliga och lika skola för alla bytts mot en ojämlik och allt mer krisande skola.

Regeringen säger sig satsa extra 3,9 miljarder under fyra år! Kan låta mycket men slår man ut det per elev blir det 750 kronor per år. Räknar man med 270 skoldagar per läsår blir det 2,8 kronor per elev och dag.

Siffran 3,9 miljarder tål att jämföras med det femte jobbskatteavdraget på 12 miljarder som i sann Prins John-anda (alltså omvänd Robin Hood-politik) ger mer till de rika och mindre till de mindre rika med jobb, för att ge inget till arbetslösa, sjuka och pensionärer.

Prioriteringarna är klara: mer pengar till de rika och inte till skolan. Nu är detta inte hela sanningen, för egentligen blir det ingen satsning från regeringen. I själva verket blir det en nerdragning, trots extrapengarna. Staten minskar nämligen varje år statsbidragen till kommunerna. Detta för att statsbidragen till kommunerna inte räknas upp med tillväxt och inflation, vilket gör att summan automatiskt krymper som andel av BNP. Enligt regeringens eget ekonomistyrningsverk skär staten på detta sätt ner kommunbidragen med 15 miljarder per år!

Så satsningen på skolan blir inte av, det blir en nerdragning. Inte för att de 15 miljarderna kommer tas bara från skolan, utan vården och omsorgen också. Men minskningen är klar och större!

Därför krisar skolan, riksdagens utredningstjänst har siffror på det. Sedan 2006 har det försvunnit 12 600 lärartjänster från skolan. Stefan Löfven säger sig vilja satsa dubbelt så mycket som regeringen på skolan. Men Löfven vill inte bryta budgetslaveriet (ändra uppskrivningen av statsbidragen) och inte heller riva upp det femte jobbskatteavdraget. Så sossarna sviker också skolan och framtiden. Sossarna säger sig också satsa på skolan, men ljuger. För även de talar tvärtomspråk där satsning egentligen betyder nerdragning.

Vi i Kommunistiska partiet vill bryta med budgetslaveriet, och vill att behoven skall styra budgeten, inte tvärt om. Bort med jobbskatteavdragen, skatt skall betalas efter bärkraft, där den som har mer betalar mer.

Rädda skolan från vinstintressen, låt staten överta ansvaret och avskaffa friskolorna!

För en lika och bra skola för alla barn och ungdomar i Sverige!