Annons

Lasarettet har mycket att vara stolt över

Bristen på sjuksköterskor på vårt lasarett är jättetrist, något drastiskt måste göras.
Publicerad 31 januari 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är orolig över sjuksköterskebristen på Trelleborgs lasarett.
Skribenten är orolig över sjuksköterskebristen på Trelleborgs lasarett.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Varför inte införa sex timmars arbetsdag, bättre arbetsschema och höjda löner? Lönebilden är lägre i Trelleborg än i till exempel Ystad.

Jag är övertygad om att ledningen kan vända det men då måste de vara ute bland medarbetarna och framför allt lyssna på deras åsikter och inte ta deras åsikter som kritik. På så sätt kan de få slut på spekulationer, negativa rykten, få medarbetarna att tänka positivt och konstruktivt i stället. De som jobbar som enhetschefer (före detta avdelningschefer) borde deltaga i vårdarbetet för att hjälpa till att utveckla vårdarbetet, se vilka förbättringsarbete som måste göras för att medarbetarna skall få en bättre arbetsmiljö. Dessutom skulle det ge en ”vikänsla” som stärker alla och därmed ger en positiv känsla för arbetsplatsen. Medarbetarna har all anledning att vara stolta eftersom patientenkäten som gjort visar att de gör ett fantastiskt arbete och har ett otroligt fint bemötande. Lasarettet har mycket att vara stolt över. På något sätt måste detta komma fram så nya medarbetare kan få inspiration att söka sig till vårt lasarett och på så sätt hjälpa till att återskapa ”Trelleborgsandan”, den innebar att man var stolt över vårt fina lasarett och den vård som ges där.

Annons

Sist men inte minst måste de specificerade palliativa slutenvårdsplatserna öppnas snarast igen. Nu vårdas dessa patienter på akutplatser eller medicinavdelningar på SUS och i Lund eller i bästa fall på någon av de palliativa avdelningarna i Malmö, Lund eller Ystad om där finns plats. Att vårda dessa palliativa patienter på en akutavdelning är inte bra för patienten, dess närstående eller för medarbetarna. Patienten får inte den vård den har rätt att kräva och närstående får inte det stöd de behöver. För medarbetarna ger det ofta dåligt samvete eftersom de inte har möjlighet eller kompetens att ge denna vård.

Att avsluta sin arbetsdag med känslan att inte ha haft tillräckligt med tid och möjlighet att ge den vården är inte hälsosamt för någon. Därför att min förhoppning att politikerna snarast tar sitt ansvar och sätter ett datum när dessa vårdplatserna skall öppnas igen och att de snarast utannonsera de tjänster som behövs.

Inga-Lill Högfeldt

aktiv i gruppen Rädda vårt sjukhus

Annons
Annons
Annons
Annons