Debatt

Kulturen förtjänar en högre prioritet

Debatt Artikeln publicerades
Vänsterpartiet vill se en kulturscen i Trelleborg. Bilden är från Scenfolkets uppsättning av ”Två + två = sex” på Grand.
Foto: Sebastian Mårtensson
Vänsterpartiet vill se en kulturscen i Trelleborg. Bilden är från Scenfolkets uppsättning av ”Två + två = sex” på Grand.

I ett debattinlägg (15 februari) efterfrågas partiernas vilja att skapa ett kulturcentrum i Trelleborg. Detta mot bakgrund av kommunens passivitet i frågan.

Kultur har en stor roll i att främja kunskap, utveckling, delaktighet och demokrati. Den är viktig för att ge intryck, skapa möten, se sammanhang, fördjupa kunskaper och inte minst för att motverka inskränkthet och främlingsfientlighet. Mångkulturen främjar förnyelse och integration och är en viktig del i den kamp som måste föras mot den rasism som tillhör eller borde tillhöra en förgången tid.

Kommunen har en viktig uppgift i att skapa en kultur skall vara tillgänglig för alla. Marknadskrafterna kan inte ensamma garantera kulturell mångfald, huvudansvaret för detta vilar på det allmänna och på den kulturpolitik som förs. Ska Trelleborg utvecklas som kulturstad kan inte kommunen bortse från det ansvaret.

En del i detta är att, så som skribenterna efterfrågar, skapa ett centrum där olika sorters kultur kan utövas och utvecklas med en scen för musik där amatörer och proffs kan ha konserter och där teatergrupper kan framträda. Kommunen behöver en mötesplats för kreativitet och kulturskapande. Kulturen förtjänar en högre prioritet.

Kersti Engström, Peter Forssell, Rolf Nilsson, Mats Sjölin

Vänsterpartiet Trelleborg