Debatt

Kanske kan världens största marina reservat skapas

Debatt Artikeln publicerades
Enligt uppgift tar nu Brasilien initiativet till ett mycket omfattande och komplext projekt för att rädda flora och fauna i oceanerna med fokus på Atlantiska Oceanen.
Foto: JESSICA GOW / TT
Enligt uppgift tar nu Brasilien initiativet till ett mycket omfattande och komplext projekt för att rädda flora och fauna i oceanerna med fokus på Atlantiska Oceanen.

Kan livet i världshaven räddas? - Det är en fråga som många ställer sig.

Enligt uppgift tar nu Brasilien initiativet till ett mycket omfattande och komplext projekt för att rädda flora och fauna i oceanerna med fokus på Atlantiska Oceanen. Detta mot bakgrund av att stora delar av världshaven är hotade av miljöförstöring, överfiske i industriell skala samt omfattande nedskräpning av bland annat plastavfall av olika slag. Med våra hav i kris vänder sig forskare till den brasilianska regeringen och föreslår att det skapas stora marina reservat där ekosystemen får möjligheter att överleva. Ortsbefolkning, politiker i nyckelposition och fiskare ställer alla upp och stödjer förslaget medan gruvindustrin och andra kommersiella intressen tyvärr är tyvärr emot denna satsning på skyddet av haven och dess känsliga, ursprungliga livsformer.

Enligt Brasiliens president Temer kommer regeringen inom den allra närmste tiden att gå till beslut till förslaget att skapa stora marina reservat med en yta på mer än 900 000 kvadratkilometer, vilket motsvarar den dubbla storleken av Frankrikes yta, där bland annat en hittills okänd marin bergskedja på den brasilianska kusten har upptäckts och kan ingå i det föreslagna marina reservatet. Än mer fantastiskt är att man i så fall samtidigt skyddar en marin tropisk skog på oceanbotten som utgör hem och skydd för stora valar, korallrev samt ett stort antal hotade arter. Inom den närmaste tiden kommer man från Brasilianska miljöministeriets sida att överlämna ett dekret att det skapas stora marina reservat. Forskarna är oroade för att ökad prospektering och gruvdrift av rodolitobanker (koraller och alger) på oceanbotten kan komma att allvarligt skada den känslig miljön.

Stig-W Reinlert

sjökapten