Debatt

”Jag älskar Trelleborgs FF och har gjort sedan barnsben”

Johan Andersson
Bakgrunden till hur denna diskussion om namn- och arenabyte uppstod är den pågående förhandlingen mellan Trelleborgs kommun och Trelleborgs FF, skriver Johan Andersson. Arkiv: Tomas Nyberg
Bakgrunden till hur denna diskussion om namn- och arenabyte uppstod är den pågående förhandlingen mellan Trelleborgs kommun och Trelleborgs FF, skriver Johan Andersson. Arkiv: Tomas Nyberg

Efter medierapporteringen de senaste dagarna känner jag att det vore lämpligt med ett antal förtydliganden. Likt den gamla klassiska ”viskningsleken” har intervjuer en viss tendens att bli mer explicita och tabloida ju fler medier som återrapporterar om dem. Det är helt ok och något man får räkna med. Men när Christer Cederlund ska summera de gångna dagarnas mediala rapportering (Trelleborgs Allehanda den 15 april) går han längre än någon annan journalist.

Det kan inte beskrivas som något annat än ett övertramp när han insinuerar att TFF skulle vara ”Något att leka med”, att ”Det är deras (Mellby Gårds) klubb och inte medlemmarnas”. Christer går vidare och påstår dessutom att det råder en skillnad på min och Mellby Gårds kärlek för klubben och ”De äkta supportrar som TFF har”.

Låt mig därför vara tydlig. Jag älskar Trelleborgs FF och har gjort sedan barnsben. Jag älskar inte bara TFF utan också Trelleborg som stad. Det är i Trelleborg jag spenderat min uppväxt; en tid jag ser tillbaka på med glädje. En stor del av min ungdom kretsade kring TFF och Vångavallen; först som pojklagsspelare i många år och därefter som – en högst medioker – elitsatsande junior. Christer Cederlund, det skär i mitt hjärta när du försöker göra skillnad på min passion för TFF och ”de äkta supportrar som TFF har”.  När jag engagerar mig i lokala frågor – inom och utanför TFF-sfären – gör jag det alltid med kärlek för klubben i mitt hjärta, inget annat.

Att dessutom insinuera att TFF vore Mellby Gårds klubb, ja då har man sannerligen inte gjort sin hemläxa och satt sig in i hur klubben drivs. Vi har i dag en relativt ny och i allra högsta grad professionell styrelse på plats för TFF, dessutom oberoende från dess största finansiär. Och det ser jag som en styrka.

Bakgrunden till hur denna diskussion om namn- och arenabyte uppstod är den pågående förhandlingen mellan Trelleborgs kommun och Trelleborgs FF. Jag har sedan förra året assisterat TFF:s styrelse och ledning i diskussionerna med kommunen som övergripande grundar sig i två önskemål från TFF:s sida.

Att slippa betala en dyr hyra för en arena som hyresvärden, det vill säga Trelleborgs kommun, dessutom inte ser efter. Kommunen har visserligen säkerställt att TFF kan spela elitfotboll på Vångavallen, men det är värt att notera att de investeringar som gjorts under senare tid har gjorts av TFF, inte utav hyresvärden.

Att erhålla en årlig ekonomisk ersättning av kommunen för det icke-fotbollsrelaterade arbete som TFF gör i egenskap av den goda samhällsaktör man är. Det handlar till exempel om ”TFF en Kraft i Samhället” som klubben driver tillsammans med Trelleborgs kommun, där Kristian Haynes, som den eldsjäl och ambassadör han är, framgångsrikt arbetar med den gemensamma visionen om nolltolerans gällande rasism och våld. Lägg därtill att Trelleborgs kommun – enligt en beräkning gjord i höstas – skulle behöva anställa fritidsledare till en kostnad av 2.6 miljoner per år om TFF inte utförde det arbete man gör i dag.

Kommundirektör Fredrik Geijer lyfte tidigt fram idén om att skriva ett avtal mellan Trelleborgs kommun och TFF, således togs det fram ett avtalsutkast som listar allt vad TFF gör i dag och avser göra i framtiden. Kommundirektören poängterade också att namnet – Trelleborgs FF – har ett värde i sig. Därefter har inte mycket hänt.

Det enda klubben begär i nuläget är att få ett besked så att TFF kan gå vidare och anpassa sin organisation efter sina resurser. Och ja – då bör faktiskt allt som står i det ovan nämnda avtalsutkastet gås igenom, punkt för punkt. TFF bör bland annat ta ställning till om det är värt att betala cirka sjuhundratusen kronor i hyra för Vångavallen, eller om man ska se sig om efter andra alternativ. Här vill jag vara väldigt tydlig. Från min sida råder det inga tvivel om att Trelleborgs FF bör heta Trelleborgs FF, och att fotbollen även fortsättningsvis bör spelas på klassiska Vångavallen. Men det vore min rekommendation att åtminstone utmana dessa vedertagna självklarheter när kommunen agerar som den gör.

I Malmö ger man fotbollsklubben ett ränte- och amorteringsfritt lån om 145 miljoner. I Helsingborg är kommunen ”platinumpartner” till HIF samt gick i borgen för ett lån á 10 miljoner. Dessutom släppte man säkerheter á 7.9 miljoner förra säsongen för att klubben skulle klara ekonomin. Rögle BK erhåller föreningsstöd på 4 miljoner årligen från sin kommun. Listan kan göras lång över kommuner som ser ett värde i sina elitsatsande föreningar. Trelleborgs kommun sällar sig tyvärr inte till den skaran.

Som den äkta supporter jag är vill jag inget annat än att Trelleborgs FF fortsätter att utvecklas till en klubb att vara riktigt stolt över. Vi har en fantastisk ungdomsverksamhet, ett överlägset damlag, sociala projekt till stor nytta för lokalsamhället, samt ett elitlag på herrsidan som jag gärna ser återvänder till Allsvenskan inom snar framtid. Det är min vision om TFF.

Nu vill jag höra hur kommunens vision ser ut?

Fram för framgång!

Svar direkt: Jag har ingen anledning att betvivla din kärlek för TFF. Det jag hängde upp mig på i min krönika var hotet om flytt eller namnbyte. I min bok är ett namnbyte eller en flytt otänkbart för en etablerad och klassisk klubb som TFF. När det dessutom var huvudsponsorn och inte styrelsen som var avsändare för utspelet gick jag igång. Efter din replik förstår jag sambandet bättre, men jag tycker fortfarande inte att varken flytt eller namnbyte är något alternativ – ens att prata om.

Formuleringen "något att leka med" var onödig. Den ber jag om ursäkt för.

Att TFF arbetar för att skapa värden för Trelleborg även utanför fotbollsplanen tror jag är en bra väg att gå för att visa hur viktig klubben är för orten. Det är något som säkert ökar chansen till mer hjälp från kommunen, vilket jag inte tror att flyttprat gör.

Christer Cederlund

reporter

Trelleborgs Allehanda