Debatt

Hoppas på samarbete även på regional nivå

Debatt Artikeln publicerades
Skribenten svarar på ett tidigare inlägg om satsningar på cancervården.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Skribenten svarar på ett tidigare inlägg om satsningar på cancervården.

I en debattartikel i Trelleborgs Allehanda (den 2 juli) skriver tre centerpartister att de är stolta över de sjukvårdssatsningar som regeringen och stödpartierna kommit överens om i Januariavtalet.

Det har de all anledning att vara. Det är bra satsningar. Det är särskilt roligt att läsa att de lyfter fram satsningen på att utveckla cancervården. För om vi är överens om att den satsningen behövs, då kan vi kanske också komma överens om att betala ut pengarna till verksamheten?

Den statliga satsningen tillför egentligen inga nya pengar, utan är en fortsättning på den satsning som regeringen påbörjade 2015. I Region Skåne är statsbidragen centraliserade. Det innebär att de betalas ut till regionstyrelsen, som tar den ekonomiska risken, och att nämnderna i stället kompenseras i förväg genom regionfullmäktiges budget. Sedan 2015 har hälso- och sjukvårdsnämnden därför fått 55 miljoner om året i regionbidrag för att arbeta med att utveckla cancervården och förkorta väntetiderna.

Det här har vi varit rörande överens om över blockgränserna. I maj 2018 kom vi till och med överens om att det här arbetet är så viktigt att vi skulle fortsätta med det även om statsbidragen slutade komma. Så döm om vår förvåning när vi upptäckte att det borgerliga styret sänkt anslagen från 55 till 20 miljoner i sin internbudget för 2019. Mer än hälften av pengarna som var avsedda för att utveckla cancervården skulle i stället gå till annat.

Vi socialdemokrater föreslog att anslaget skulle återställas till 55 miljoner, men det borgerliga styret vägrade. Först hävdade de att det inte fanns något statsbidrag. Så vi gav dem sidhänvisningarna i statsbudgeten. Då erkände de att det fanns, men påstod i stället att de inte kunde använda pengarna, eftersom regeringen och SKL fortfarande förhandlade om exakt hur satsningen skulle utformas. Trots att nämnden redan fått pengarna i förskott.

Vi hoppas att det hela är ett uppriktigt missförstånd från det borgerliga styrets sida. Vi stärks i den förhoppningen när tre ledande centerpartister berättar hur stolta de är över satsningen på cancervården. Nu är nämligen förhandlingarna mellan regeringen och SKL klara. Vi socialdemokrater har därför lagt ett nytt förslag om att cancervården ska få sina pengar.

Samarbetet mellan våra partier på nationell nivå har varit bra för svensk sjukvård, det har de tre centerpartisterna helt rätt i. Nu hoppas vi att de också är beredda att göra gemensam sak med oss i Region Skåne, så att den nationella satsningen också kan komma den skånska cancervården till del.

Anna-Lena Hogerud (S)

regionråd och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden