Debatt

”Föreningsrådet är också drabbat”

Debatt Artikeln publicerades
Sonny Spurr, ordförande i Föreningsrådet, delar med sig av sina erfarenheter av Arbetsförmedlingen.
Foto: Jessica Gow/TT
Sonny Spurr, ordförande i Föreningsrådet, delar med sig av sina erfarenheter av Arbetsförmedlingen.

Svar till Christine Ekdahl-Persson, chef för Arbetsförmedlingen Skåne Syd (den 5 december)

Visst skall skattemedel hanteras korrekt! Det är nog de flesta överens om! Men det sätt Arbetsförmedlingen hanterar sina ”kunder” är i min mening inte korrekt. Trelleborgs Föreningsråd har nyligen drabbats på liknande sätt som Platsbanken och bemötandet lämnar mycket i övrigt att önska.

I Trelleborgs Allehanda beskrivs hur det skall fungera enligt manualen men så är det inte i verkligheten. Vi blev kontaktade av en handläggare på Arbetsförmedlingen och fick välja mellan två personer varpå vi fick ett avtal om lönebidrag och handledarstöd. Så långt allt väl och anställningen genomfördes! Sedan började problemen, vi hanterade löner och lönebidrag, som vi trodde efter boken, men tji fick vi. När vi kontaktade handledaren fick vi reda på att vi, precis som Platsbanken, inte hade lusläst informationen som tydligen skall finnas på Arbetsförmedlingens hemsida. Vi hade inte ens informerats om att ansvaret för detta låg helt på oss som arbetsgivare och var informationen fanns att tillgå.

Vid vidare, avslutande diskussioner med Arbetsförmedlingens jurister fick vi reda på att skulden var helt och hållet vår, ansvaret var vårt och beskedet från handläggaren var att vi inte var redo/ lämpliga att fungera som arbetsgivare. Mycket otrevlig erfarenhet totalt sett. Återbetalningskravet riskerar att sätta föreningen i konkurs!

Föreningsrådet vill härmed varna alla föreningar och uppmana att vara ytterst försiktiga vid kontakter med Arbetsförmedlingen och vi rekommenderar inte att anställa personer långt från arbetsmarknaden, med lönebidrag!

Sonny Spurr

Föreningsrådet