Debatt

Fattigdomen försvinner inte för att den kriminaliseras

Debatt Artikeln publicerades
Det är bättre att polis och åklagare ägnar sig åt verkliga brott, i stället för att ingripa mot människor som ber om hjälp för att de är fattiga, anser skribenterna.
Foto: Björn Lindgren/TT
Det är bättre att polis och åklagare ägnar sig åt verkliga brott, i stället för att ingripa mot människor som ber om hjälp för att de är fattiga, anser skribenterna.

Den 27 maj beslöt det blåbruna styret i kommunfullmäktige att införa ett tiggeriförbud med det uppenbara syftet att underblåsa motsättningar och brännmärka dem som har det svårt.

Majoriteten av tiggarna är romer från Östeuropa som tigger som enda sätt att försörja sig och sina barn på. Att kriminalisera denna möjlighet till inkomst är inte att visa dem omsorg eller att försäkra sig om att de inte blir offer för människohandel. Det gör dem bara än mer sårbara för exploatering, deras blotta närvaro i det offentliga rummet misstänkliggörs, dörrar öppnas för hat, våld och trakasserier. I fjol blev en tiggare misshandlad till döds i Huskvarna efter en lång tids förföljelser.

Det är absolut hemländernas ansvar att lösa fattigdomen. Det är diskrimineringen där som orsakar människors fattigdom och åtgärder där behövs för att lösa grundproblemet. Men hemländerna tar inte det ansvaret. Att hänvisa till reformer i Rumänien och Bulgarien är rent önsketänkande, det hjälper inte de som tigger här och nu. I praktiken är det enbart en önskan att människor ska vara fattiga i sina hemländer i stället för här. Ett tiggeriförbud signalerar att romer är oönskade även i Sverige och cementerar därmed fördomarna om dem i deras hemländer.

Fattigdom försvinner inte för att den kriminaliseras. Det är bättre att polis och åklagare ägnar sig åt verkliga brott, i stället för att ingripa mot människor som ber om hjälp för att de är fattiga. Kommunens resurser borde användas till annat än SD:s plakatpolitik.

Motionen mot tiggeri är ett osmakligt försök att spela på fördomar, att underblåsa hat. Det är sorgligt att M och KD har köpts till att underblåsa detta. Fattigdom bekämpas med sociala insatser, en rättvis fördelningspolitik och minskade samhällsklyftor, inte med förbud.

Kersti Engström, Peter Forssell, Eva Lindstedt, Rolf Nilsson, Bo Nylander, Vera Pedersen och Mats Sjölin

Vänsterpartiet Trelleborg