Debatt

EU-projektet skall ses för var det är

Debatt Artikeln publicerades

Svar till Torbjörn Karlsson (S) (den 21 februari).

Precis som jag skrev tidigare är EU-parlamentsvalet en sorglig historia för alla demokrater. I alla fall för alla oss som bryr oss om innehåll, inte bara form. Att gå och rösta innebär inte per automatik att det blir demokrati. Detta lär till och med skolböckerna ut.

Nu vet jag inte på vilken sida Torbjörn Karlsson (S) stod då vi folkomröstade om EU. Själv stod jag på nej-sidan tillsammans med många andra, däribland många socialdemokrater. Då pekade vi bland annat på att det inte finns någon fungerande parlamentarisk demokrati i EU. Ja-sidan kallade det lite finare för det demokratiska underskottet.

Hela EU-projektet skall istället ses för var det är. Precis som nej-sidan sa på 1990-talet är det ett politiskt nyliberalt projekt för att omdana Europas länder, så som vi ser att det är i Sverige idag. EU-politik är lagstadgad högerpolitik.

EU:s fyra friheter är inte friheter för oss vanliga arbetare utan fyra friheter för storföretagen. De skall kunna flytta sina pengar, fabriker, arbetare och vinster vart och hur de vill. Sveriges arbetsmarknad håller helt på att raseras. Detta är en EU-anpassning; EU vill inte ha några kollektivavtal eller schyssta löner. De vill ha fri rörlighet för arbetskraft för att vi arbetare skall spelas ut mot varandra och tvingas sälja vår arbetskraft till lägsta pris. Överst står EU domstolen som polis för den förda politiken. Lavaldomen är ett tydligt exempel på vad EU vill med svenska arbetsmarknaden.

Så det som fångar mig i Torbjörn Karlssons resonemang är det opolitiska. Socialdemokraterna vill bara att vi röstar, det spelar inte så stor roll vad vi röstar på. Denna linje kommer vi att se mer av i debatten från övriga partier när det närmar sig valet. Detta för att de vill ha legitimitet för EU. Inte ens 50 procent i Sverige röstar i valet. Bara 45,5 procent röstar och nu har alliansregeringen beslutat att satsa 60 miljoner kronor för att öka valdeltagandet!

Vårt svar är: låt dig inte vara röstboskap! Det är rätt att bojkotta detta odemokratiska val av två skäl: dels på grund av det så kallade demokratiska underskottet, dels för att om färre röstar visar det på ett tydligt sätt att vi i Sverige inte vill ha mer EU-politik. Oavsett hur många miljoner regeringen satsar på att omskola/indoktrinera oss kan politikerna inte bara införa EU-lag efter EU-lag utan att tvingas konstatera att svenska folket inte vill vara med. Så det enda sättet att göra din röst hörd är att göra det miljövänliga valet att slänga röstkortet i pappersinsamlingen! Har du inte fått den nya soptunnan så söker du upp närmaste återvinningsstation.