Annons

Ett tryggare Trelleborg börjar med oss som bor här

(K) har diskuterat otryggheten som sprider sig i Sverige och Trelleborg där våld och droger är de två tyngst områdena. Här ser vi EU-medlemskapet och vårt nermonterade gränsskydd som avgörande.
Publicerad 16 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dennis Andersson (K) oroas över bruket av droger bland unga i Trelleborg.
Dennis Andersson (K) oroas över bruket av droger bland unga i Trelleborg.Foto: Helena Landstedt/TT

Men även om vårt krav på stärkt gränsskydd och att vi skall lämna EU går igenom finns det ändå saker att arbeta med.

Vi tror att en stor del av otryggheten ligger i att generationerna inte möts. Vi är extremt uppdelade i Sverige och träffas inte över generationsgränserna. Vi måste få till flera möten dels inom familjen och i kommunen. Generationsparken i Trelleborg är därför mycket bra och går i den andan.

Annons

Vi ställer allt högre krav på barnen i skolan och i föreningslivet. Näst inpå omöjliga krav. Tyvärr ser vi också att användandet av olika sorters droger är högt bland Trelleborgs ungdomar.

Därför reser vi förslag på att Trelleborgs kommun börja arbete efter den isländska modellen, som fått namnet Youth in Europe. Den är konkret och har många positiva sidor och har stöd av forskning och anammas och diskuteras nu av fler och fler kommuner i Sverige och i Europa. Vi uppmanar alla partier, från höger till vänster, och alla trelleborgare att diskutera detta då, det kommer kräva en attitydförändring av alla. Inte bara ungdomarna. En del är nämligen att vi måste umgås mer, stärka föräldraansvar och att träffas över generationsgränserna.

Satsningen är genomgripande för hela samhället. Men det vände de isländska katastrofsiffrorna för ungdomarnas mående på 1990-talet till att, enligt oss, vara en del i svaret på de isländska fotbollsframgångarna. I slutet av 1990-talet visade undersökningar att 42 procent av Islands 15- och 16-åringar hade druckit sig fulla och 17 procent avvänt cannabis. Motsvarande siffror var 2013 5 procent för alkohol och 2 procent för cannabis.

Det handlar om att kartlägga risk- och skyddsfaktorer. Och få olika instanser att samverka för ett mer långsiktigt, förebyggande arbete mot missbruket. Centralt i modellen är satsningar på kultur och fritidsaktiviteter men också ökat inflytande för ungdomarna.

Det är ett samhälleligt krav att varje ungdom har en aktivitet som kommunen ersätter för. Detta för att alla skall ha chansen att utöva en aktivitet. De har också ett utegångsförbud som innebär att barn upp till tolv år inte får vara ute utan vuxen efter klockan åtta och 13-16 år får vara ute till klockan tio. Detta skapar tid för familjerna att umgås på kvällarna till gagn för både de vuxna och ungdomarna.

Modellen ger också ungdomarna större inflytande, rent demokratiskt. Ungdomsråden ges större makt och inflytande. Ungdomarna får vara med att påverka besluten gällande deras närmiljö och skola i mycket högre utsträckning. Skall vi skapa ett tryggt Trelleborg börja det med alla oss som bor här. Kan Island skapa en bättre framtid för sina ungdomar kan vi i Trelleborg det också.

Dennis Andersson

Kommunistiska partiet

Annons
Annons
Annons
Annons