Debatt

Är besparingar på skolan rätt metod för att få människor att flytta till Trelleborg?

Debatt Artikeln publicerades
I Trelleborg ger man de befintliga lärarna i praktiken en reallönesänkning, skriver Lärarnas Riksförbunds kommunombud.
Foto: isabell Höjman/TT
I Trelleborg ger man de befintliga lärarna i praktiken en reallönesänkning, skriver Lärarnas Riksförbunds kommunombud.

Sverige befinner sig i en gigantisk lärarbrist, som innebär att skolor och kommuner slåss om de behöriga och legitimerade lärare som finns att tillgå.

Att kunna erbjuda lärare en vettig lön och arbetsmiljö är en nyckel inför framtiden. Detta tycks inte Trelleborgs kommun inse. Tvärtom. I Trelleborg ger man de befintliga lärarna i praktiken en reallönesänkning, när man i årets löneöversyn ger Lärarnas Riksförbunds medlemmar 1,97 procent i löneökning. Med det utfallet kvalar Trelleborg in bland de tio sämsta kommunerna i landet i årets löneöversyn. Lärarnas Riksförbund har tidigare på dessa debattsidor konstaterat att det inte lönar sig att stanna kvar i Trelleborgs kommun, om man vill ha en vettig löneutveckling, och vi har uppmanat våra medlemmar att byta arbetsgivare. Det får vi uppenbarligen fortsätta med.

Dålig löneutveckling för den som väljer att arbeta i Trelleborgs kommun, alltså. Men vettig arbetsmiljö finns det väl ändå förutsättningar för? Nej, tvärtom här också. Kommunens skolor har under hela 2018 levt under hårda sparkrav och 2019 kommer det bli än värre. För vid senaste mötet beslutade kommunfullmäktige att tilldela personal och barn i Trelleborgs skolor en julklapp i form av besparingskrav på drygt 50 miljoner 2019, när det beslutades att bildningsnämnden 2019 inte ska kompenseras för bland annat ökade hyreskostnader och fler elever. De uteblivna 50 miljonerna ska lösas med ”effektiviseringar”. Det betyder på ren svenska besparingar och försämringar, för även om det verkar finnas politiker som tror att 50 miljoner mindre till skolan inte kommer påverka, så kan Lärarnas Riksförbund garantera att vi som arbetar i skolan vet att det kommer att påverka barn och personal negativt.

Trelleborgs kommun har som ambition att växa de kommande åren och har därför anledning att fundera på hur människor ska lockas att flytta till kommunen. Lärarnas Riksförbund tror inte att sparkrav på 50 miljoner i skolorna kommer att generera särskilt många nya kommuninvånare.

Ronnie Johansson

kommunombud Lärarnas Riksförbund i Trelleborg