Annons
Nyheter

Du skall icke stjäla

Den ungerske presidenten Pál Schmitt tvingades nyligen att avgå, sedan det avslöjats att hans avhandling var ett plagiat av en bulgarisk text. Han blev därför också fråntagen sin doktorstitel.
Nyheter • Publicerad 23 april 2012

Schmitts plagiat var ovanligt omfattande. Men han är långt ifrån den ende politiker som har utmärkt sig på detta sätt. Som en del läsare säkert kommer ihåg skulle Gudrun Schyman 2003 medarbeta i Kristianstadsbladet. Medarbetarskapet blev emellertid kortvarigt. Schyman visade sig ha hämtat en text från internet och signerat den med eget namn. Också hennes kollega inom Feministiskt initiativ, professor Tiina Rosenberg, hamnade i blåsväder. Hon hade i sin bok Byxbegär tagit formuleringar från ett annat verk.

Det finns många andra exempel på textstölder från de senaste åren. År 2002 skrev Carl Johan Gardell en understreckare i Svenska Dagbladet om islam. Året efter publicerade diplomaten Ingmar Karlsson en understreckare i samma ämne. Karlsson visade sig ha skrivit av stora delar av sin text från Gardell. Trots att Gardell påtalade plagiatet gav Karlsson 2004 ut en bok med titeln Tro, terror och tolerans, där han plagierat på ungefär samma sätt som tidigare.

Annons

Själv upptäckte jag en flagrant stöld häromåret. Tidskriften Voltaire gav 2010 ut ett temanummer om författaren Arthur Koestler. Jag, som skrivit en bok om Koestler, inbjöds att medverka. När jag fick mina medarbetarex blev jag alldeles häpen. En skribent vid namn Waldemar Ingdahl hade knyckt ett långt stycke från en artikel jag publicerat i tidskriften Smedjan. Dessutom hade han stulit ett antal formuleringar från en recension av min bok som idéhistorikern Svante Nordin hade skrivit i Svenska Dagbladet.

Har plagiaten blivit fler? Förmodligen. Det är numera så enkelt att använda andras texter. Man behöver inte ens skriva ned de ord man vill stjäla. Finns texten på nätet räcker det att klippa och klistra, vilket Ingdahl uppenbarligen ägnat sig åt.

Men att det är enklare att stjäla innebär inte att det är mer moraliskt acceptabelt. Att tillägna sig kunskap om ett område kräver tid och arbete. För att omvandla kunskaperna till en läsvärd artikel eller bok krävs ytterligare arbete och dessutom en stilistisk förmåga, rentav talang. Den som upptäcker att någon annan försökt parasitera på det arbete man har utfört känner sig med rätta kränkt.

Många universitetslärare har vittnat om att studenternas textstölder är ett växande problem. Och detta blir naturligtvis svårare att stävja om inte rutinerade akademiker, politiker, diplomater eller skribenter uppträder anständigt.

I det intellektuella arbetet, liksom all annan mänsklig verksamhet, måste det sjunde budordet respekteras. Du skall icke stjäla.

David Andersson är författare och redaktör på tidskriften Axess.

Mattias Karlsson
David Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons