Bo Pellnäs

Medelklassveckan i Visby

Bo Pellnäs Artikeln publicerades

Det någon träffande kallat ”den årliga medelklassveckan i Visby med gycklare och uppgjorda tornerspel” fyller nu svenska medier.

Det är en tunn soppa som serveras. Politiker som i dessa dagar vågar göra substantiella politiska utspel måste vara oerfarna eller lida av okontrollerad spelsjuka.

När europaprojektet vacklar, sitter klokt folk still i båten, tills man vet vart vinden blåser. Med politiska tidsmått är det evigheter till nästa val och allt kan hända. Bara de som tolkar opinionsmätningar kan spå hur valresultatet blir 2014. Observatörer, med minnesfunktionen i behåll, vet att oppositionen i ett land aldrig är så stark som mitt emellan två val. Det är där vi nu befinner oss.

Regeringen avvaktar därför. Allt beror på omvärldsutvecklingen. Blir den så dålig som man kan befara, öppnar man förmodligen ladorna, där man under flera år samlat resurser och bjuder på ett investeringskalas. Dörrarna till festsalongen slås lämpligt nog upp när valrörelsen skall börja.

Skulle utvecklingen bli bättrekan ett femte jobbskatteavdrag kanske bli aktuellt. Ungdomsarbetslösheten kan regeringen dock inte lämna därhän eftersom den innebär påfrestningar för de drabbade och är en politisk belastning. Sysselsättningen bland unga måste vända uppåt i god tid före valet.

Löfven, som aldrig tillhört den innersta kretsen hos Socialdemokraterna, har en annan tidtabell. Viktigast är partikongressen 2013. När den går av stapeln måste han ha säkerställt att han får gehör för den politik han vill bygga valrörelsen på. Angrepp på regeringen utifrån arbetslöshetssiffrorna behöver han dock inte invänta några stämmobeslut för att leverera.

Alliansens småpartier har två dystra år framför sig. Det återstår att se om de kan rubba moderaterna i försvarsfrågan. Den tycks dock angå förfärande få svenskar under fyrtio år. Alliansen var 2006 en förutsättning för att de borgerliga kom till makten. Nu, om ett eller flera av de små partierna hamnar under fyraprocentspärren, bär den i stället fröet till en förlust. Tanken på ett uppbrott måste därför föresväva många kristdemokrater och centerpartister ute i landet.

Miljöpartiets framträdande var vältaligt men det politiska innehållet bestod mest i sänkt moms för cykelreparationer. Den vind med vilken man slörade mot högre väljarstöd har bedarrat, i vart fall utanför storstäderna. Viljan att ingå i nästa regering är stor. Hur mycket av MP:s politik en sådan regering kan godta om tiderna blir sämre är dock osäkert, inte minst på energiområdet.

Vänsterpartiet söker tröst i den grekiska vänsterns valframgångar. Att föra grekisk politik i Sverige lär dock bli svårt,

Nej, Antikrundan ärmer spännande än Almedalen. Men nästa år kommer striderna garanterat att stå heta bland kyrkoruinerna.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Bo Pellnäsär säkerhetspolitisk kommentator.