Trelleborg

Klassiskt 1 maj-firande

Trelleborg Artikeln publicerades

(Uppdaterad 18.47) Söderslätts musikkår spelade, fanorna vajade och solen sken. På scen talade bland andra S-oppositionsrådet Cathrine Persson och Hillevi Larsson (S), kandidat till EU-valet. Och i slutet av tåget gick – Muf.

Krisens härjningar, arbetslöshet och försämrad a-kassa var några av de ämnen som Socialdemokraternas talare avhandlade uppifrån scenen.

Nytt för i år var att Socialdemokraternas tåg gick från Stortorget till scenen i Stadsparken precis intill, i stället för som tidigare år då det gått till utomhusscenen vid Parken.

Nytt var också att Muf hade sökt demonstrationstillstånd och gick bakom S-tåget med parollen "Vi städar upp efter Socialdemokraterna". Något som en kort stund fick det att hetta till ordentligt när deltagare i Socialdemokraternas ville få dem att avlägsna sig.

– Vi hade demonstrationstillstånd och all rätt att vara där, säger Dag Håkansson, Muf:s lokale ordförande i Trelleborg.

Cathrine Persson bedömer att uppemot 250 personer närvarade under talen i Stadsparken.

Men var är de unga deltagarna i dag?

– Ja, det är väl fortfarande så att många unga inte rusar ut till första maj direkt. Sen åker många ssu:are in till Malmö och demonstrerar, säger hon.

De svåra tiderna för Socialdemokraterna märktes bland annat när Sven Lindkvist, LO-bas i Trelleborg, uppmanade åhörarna att lämna diskussionen om Wanja Lundby-Wedin därhän.

– Vi har dåliga opinionssiffror nu, men vi är ett stort parti och vi måste visa att vi faktiskt är ett alternativ, säger Cathrine Persson efteråt.