Trelleborg

Berndt Fribing visar vägen längs Sydkusten

Trelleborg Artikeln publicerades

Det är hans hobby. Att skriva om och fotografera naturen har varit Berndt Fribings främsta sysselsättning sedan han blev pensionär för några år sedan. Nu är han aktuell med boken Sydkusten - i ord och bild.

Det har tagit många år att färdigställa materialet, bestående av fakta och foton från Sydkusten.

- Det är ett tvärsnitt. Från Falsterbo i väster till Sandhammaren i öster, berättar Berndt Fribing, den pensionerade biologiläraren som blivit författare på äldre dar.

Resan genom de fyra kommunerna, Vellinge, Trelleborg, Skurup och Ystad, har han gjort till fots, med kollektivtrafik och på cykel - men aldrig med taxi eller personbil.

- Meningen med den här boken är att lyfta fram Sydkusten som begrepp och sudda ut kommungränserna. Jag tror inte turister bryr sig särskilt mycket om i vilken kommun man hittar de vackra platserna. Huvudsaken är ju att man upptäcker naturens skönhet, säger han.

Fribing tar med läsaren på en kombinerad natur och kulturfärd, med cikoria, vildmorot och vallmo längs den vidsträckta kusten. Boken bjuder på alltifrån tofsvipor till skarvar som kretsar kring vattnet.

Landskapsbilden skiftar mellan en rad idylliska platser, där Kåsebergaåsen passerar revy med bland annat Östra stranden och Åhus i Trelleborgs kommun och andra smultronställen.

Men den drygt 120 sidor tjocka volymen är inte komprimerad. Tvärtom. Den är i stället en rapsodi av bilder och bildtexter som på ett enkelt sätt presenterar smultronställena längs kusten. Förutom flora och fauna får läsarna bekanta sig med kyrkor, gods och andra kulturbyggnader.

- Svårast har egentligen varit att skriva lite om mycket. Oj vad jag har kastat och rivit sönder många manus, allt för att koncentrera bildtexterna, säger han.

När nu verket om Sydkusten, signerat Berndt Fribing, ligger på bokhandelsdiskarna, väcks förstås genast frågan: Vilket blir nästa projekt?

- Hittills har jag bara skissartade planer. Men jag vill gärna göra en bok om sjö- och backlandskapet.