Trelleborg

Lust, natur och humor på Bokens dag

Trelleborg Artikeln publicerades

Natur på Sydkusten, minnen från uppväxten i en diplomatfamilj, en erotiskt laddad roman och två äldre damer på jakt efter var sin fästman. Årets upplaga av Bokens dag bjuder på en stor spännvidd.

Tisdagen den 4 november är en litteraturens julafton för många trelleborgare. För då är det dags för Bokens dag i församlingshemmet med början klockan 19.

- Det har inte varit helt lätt att ro i land det här. Särskilt kämpigt är det att få hit de författare man vill ha, men jag tycker vi lyckats väl, sammanfattar Sune Andersson, som är värd för evenemanget sedan år 2000. Medverkande i år är Karin Brunk Holmqvist, som skrivit den humoristiska och hoppulla boken Sirila gentlemän sökes, som handlar om två ensamstående damer, 79 och 81 år som söker bekantskap med var sin manlig vän. I en kontaktannons.

- Boken sålde slut under årets bokmässa tidigare i höstas. En ny upplaga fick genast tryckas upp, berättar Sune Andersson, som även bjudit in den egensinnige bild-, ordkonstnären och tillika filmaren Carl Johan De Geer, som nyligen har gett ut en bok om sin egen uppväxt i en splittrad diplomatfamilj.

- Carl Johan De Geer bokade jag upp i god tid. Det är jag glad för. Han är en mångsidig författare och person, fortsätter Sune Andersson.

René Vázquez Díaz, romanförfattare, poet och översättare, har blivit erbjuden att komma till Bokens dag upprepade gånger. Dock utan att kunna komma

Den här gången har han lovat att vara med vid den traditionsbundna litterära aftonen.

Just nu är Vázquez Díaz aktuell med romanen Florina, som även getts ut på franska och spanska. Boken handlar om rullstolsbundna kubanskan Florina som blir besatt av författaren José. Det är en roman med tydliga erotiska undertoner.

Berndt Fribing. populär buss-ciceron ute på Söderslätt, gästar även Bokens dag och berättar om sitt senaste verk, som skildrar Sydkustens natur i text och foto.