Anderslöv

Oljeläckan tog hans hus

Anderslöv Artikeln publicerades

I 20 år bodde Bertil Klyfth i ett gammalt hus väster om Anderslöv. När en lastbil välte och började läcka olja gick huset inte att rädda. Nu byggs ett nytt hus till Bertil Klyfth som fram till dess bor i husvagn.

Ett flera meter brett och 2,5 meter djupt hål gapar tomt där Bertil Klyfths hus tidigare låg. Vid olyckan den 2 september läckte långtradaren ut 20 kubikmeter olja. Olja som gottade in sig i lergrunden. Enda lösningen var att riva huset för att kunna sanera.

Bohaget magasinerades i en container och Bertil Klyfth flyttade in i en husvagn på området.

– Husvagnar har innan alltid varit ena jävla kadaver för mig. När jag körde budbil var de i vägen. Körde man någon annanstans så nog fick man en husvagn framför sig. Tanken på att bo i en sådan där jävla sardinburk tedde sig tämligen absurt, säger Bertil Klyfth.

Han blev erbjuden en tillfällig bostad på ett annat ställe, men valde husvagnen.

– Så fick jag denna och konstaterade iskallt att det var en trevlig pinal. Fullt beboelig och lagom stor, säger han.

För ungefär en månad sedan fick Bertil Klyfth beskedet om rivningen.

Vad tänkte du då?

– Ingenting.

Blev du inte ledsen?

– Nej, jag började snarare planera i andra banor.

Som ersättning för det rivna huset får Bertil Klyfth ett nytt, bekostat av lastbilsåkarens försäkringsbolag. Det består av två moduler som byggs ihop. Dessutom får Bertil Klyfth behålla containern där han ska ha en verkstad.

Vad säger du om lösningen med det nya huset?

– Jag säger ingenting om detta av den enkla anledningen att allt får ha sin gång. Jag får se hur de har tänkt. Jag kan konstatera att fönstret där är i minsta laget. Man ser bara halva tomten och ska jag ha infarten där borta vill jag väldigt gärna kunna se mina bilar, säger Bertil Klyfth.

Vännen Peter Jardby inflikar att det löst sig på ett bra sätt. Det nya huset blir en modern permanent bostad som ligger längre från vägen.

Något inflyttningsdatum har Bertil Klyfth ännu inte fått. Det bekymrar honom inte egentligen. Han trivs bra i husvagnen.

– Det enda intresset av att det ska bli snabb inflyttning är att jag ska kunna stoppa in katterna där. Det är lite trångt med sex katter i en husvagn.