Anderslöv

Gammalt löfte om bad på väg att infrias

Anderslöv Artikeln publicerades

Det är bara en tidsfråga innan Anderslövsborna får det utomhusbad de blivit lovade i 31 år. Enligt kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) kan badet finnas med redan i 2013 års budget.

Donationen från Grönby-Anderslöv barnkoloniförening har varit ett huvudbry för Trelleborgs politiker i tre decennier. Gåvan, som nu är värd cirka sju miljoner kronor, gäller ett utomhusbad i Anderslöv och kan enligt gåvoavtalet med kommunen inte användas på något annat sätt. Men sju miljoner kronor är i minsta laget för en badanläggning som dessutom har stora löpande kostnader, och därför har ingen varit villig att göra investeringen på 31 år.

Nu kan dock något vara i görningen. Ulf Bingsgård säger att ett bad i Anderslöv kommer att finnas med i de budgetdiskussioner för åren 2013-2015 som sätter igång efter nyår. Det finns ingen anledning att vänta längre, menar han.

– Jag har svårt att se att vi kan hantera frågan på något annat sätt. Vi är bundna till löftet som gavs vid donationen och det här är ingen fråga som kommer att försvinna. Det är lika bra att vi tar tag i det istället för att hoppas att folk glömmer bort det, säger Ulf Bingsgård.

Servicechefen Krister Clerselius fick efter ett öppet möte i Anderslöv i somras uppdraget att räkna på vad en badanläggning kan komma att kosta. Av utredningen framgår att det inte byggs så många utomhusanläggningar, men Clerselius hittade en i Norrtälje kommun som stod klar förra sommaren. 25-metersbassängen med fyra banor och vattenrutschkana kostade med omklädningsrum, bastu och café 40 miljoner kronor.

Sju miljoner skulle enligt Krister Clerselius beräkningar bara räcka till en större poolanläggning eller en bassäng på cirka 15 meter.

– Då blir det bara en liten plaskpool, säger Ulf Bingsgård som tror det är mer sannolikt att kommunen skjuter till pengar för att få en rejäl anläggning.

– Vi får ta med det som en post i investeringsbudgeten, och så får vi väga det mot andra investeringar som behöver göras, säger han.