Kultur- och nöjespanelen
Foto:
Rasmus Mononen, skådespelare, Malmö. 1Självklart ska man läsa! Skönlitteratur, facklitteratur, biografier, reseskildringar, korsord - eller vad en nu får tag i. Eller varför inte ett ”maraton” på en tv-serie man velat se länge. Koppla ihop datorn med ett par bra högtalare, samla ihop en massa filtar, vänta på mörkret, ta med allt ut (det har nu slutat regna!), fyll ett glas med något du gillar – play! 2Jag besökte i början av juli en amfiteater i den italienska staden Syrakusa på Siciliens sydöstra sida. Jag såg där ett klassiskt grekiskt drama av Euripides, Medea! Dock inte på något vis klassiskt framfört. Eller? I solnedgången fick jag se en 12-personerskör vråla fram episka körsatser på italienska rakt upp i Medeas ansikte. Och vilken dans! Wow! Det var dock inte de fantastiska skådespelarinsatserna som överraskade mig mest utan hur folk vallfärdade till denna enorma utomhusteaterscen och gemensamt skapade en känsla av total folkfest. Jag fick en känsla av att vi i Sverige måste ta oss själva på lite större allvar (Eller kanske mindre..?). 3På väg någonstans: Earth, Wind & Fire's ”September” för att bilen, cykeln, benen går fortare då. I hängmattan: ”Dina färger var blå” med Tommy Nilsson för att boken läser sig själv. Vid spisen: ”La vie en rose” med Edith Piaf eftersom maten smakar bättre.

Artikelserie: Min gröna oas

  • Foto:
    DRAGARBILD Gittan Landhager på en av sina favoritplatser i trädgården. Det finns nämligen många. Här i soffan framför poolen där södersol kan värma och torka ens kropp efter ett dopp.
  • Foto:
    Innanför en cirkel av bambu finns en badtunna som Annika fick i 50-årspresent av barnen. Stilla nyårsaftnar har de sprungit från tunnan till havet och tagit ett dopp innan de återvänt till tunnan.

Vad tycker du?

Vad är det bästa med sommaren?